Иван Иванов: Да наложим вето на ембаргото върху руския нефт, не би бил полезен ход в рамките на дългосрочните ни цели 

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Акцизът за електроенергията и природния газ е твърде малък. Ако бъде премахнат акцизът временно, няма да доведе до сериозни проблеми за бюджета. Съвсем по друг начин  стои въпросът с акциза върху горивата. Защото от общата сума, която се събира от бюджета на Република България от горивата се пада около 40-45%, около 40% за тютюневите изделия и около 15% за всичко останало, включително и електроенергията. Това каза бившият председател на КЕВР Иван Иванов в „Говори сега“.

По повод искането за отлагане на влизане в сила на ембаргото срещу внос на нефт Иванов коментира:
„Това искане е с цел да се намали тази тежест върху съответните физически и юридически лица“.

Той добави, че за премахване или намаляване на акциза е задължително да се извърши чрез нотификация от Европейската комисия. Ако липсва подобна нотификация, акциза не може да се промени. 

„Ембаргото беше въведено като част от 6-я санкционен пакет на Европейския съюз. До преди 2 дни беше категорично заявено, че 3 страни Унгария, Чехия и Словакия ще бъдат с отлагателен срок за прекратяване на доставките за руски петрол. По причина, че това са страни, които нямат излаз на море или Атлантически океан. България изведнъж заяви, че иска същото отлагане на срока, макар че не попада сред тези страни по показателя, по който Европейската комисия се произнася“, коментира Иванов.

Според него заявеното от председателя на Комисията по енергетика  Радослав Рибарски, че България ще наложи вето на ембаргото върху руския нефт, не би бил полезен ход в рамките на дългосрочните цели на България. 

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад